wtorek, 22 listopada 2016

Ciasto Snickers bez pieczenia

Aby wynagrodzić Wam brak wpisów mam dla was prawdziwą bombę! Dla większości kaloryczną, nie da się ukryć, ale przede wszystkim to przepyszne ciasto!!! Na dodatek bardzo szybkie w wykonaniu i nie wymagające pieczenia. Nie znam osoby, która by się nie skusiła na kawałek. Ale uwaga! Ciasto bardzo wciąga!😃




foremka 24x24cm 



Spód:  
  • 250g herbatników, 
  • 150g masła lub margaryny.
Herbatniki drobno pokruszyć lub zmielić w blenderze na pył. Masło stopić, wymieszać ze zmielonymi ciastkami i wylepić nimi dno formy o wym. 24x24cm. Odstawić.

Masa:  
  • 250ml śmietanki 30% lub 36%, 
  • 500 g serka mascarpone, 
  • 100g cukru pudru, 
  • 6 batonów Snickers (każdy po 37,5g).
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce serka. Nie ubijać jednak zbyt długo, by masa się nie zważyła. Batony pokroić w bardzo cienkie plasterki, wymieszać wraz z masą. Wyłożyć na przygotowany spód. Równomiernie rozsmarować, przykryć warstwą herbatników i wstawić do lodówki.

Polewa: 
  • 400g masy krówkowej (kajmaku), 
  • orzeszki do posypania lub starta czekolada.
Wierzch ciasta posmarować masą krówkową. Można posypać np. posiekanymi orzechami lub startą czekoladą. Przechowywać w lodówce, jednak wyjąć ciasto z lodówki 30-60 minut przed podaniem.




Źródło: Kuchnia pod wulkanem 


                                                                           Smacznego:)) 
 

15 komentarzy:

  1. Dodatek prawdziwych snickersów to bardzo fajny pomysł :) Zresztą wygląd ciasta bardzo kursi! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam je i żadna rewelacja.Uwielbiam snikersy i myślałam że ciasto będzie pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. czy masy herbatnikowi maślanej nie można podpiec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że po podpieczeniu byłaby zbyt twarda, co utrudniałoby jej krojenie.

      Usuń
  4. Kurcze! Mniam! Ja to jestem gotowa na taką bombę! Dziś to bym sobie nie odmówiła... Pyszności i chetnie wypróbuje przepis-moze wlasnie na święta!

    OdpowiedzUsuń
  5. Na ile wstawić do lodówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na 1-2 godziny wystarczy jesli chodzi o etap przed posmarowaniem kajmakiem :)

      Usuń
  6. Robię to ciasto już po raz drugi. Mój synek za nim przepada��

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak posmarować masę smietanową kajmakem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście masę krówkową wykładamy na herbatniki nie na śmietanę:)) Już poprawiam przepis. Pozdrawiam

      Usuń