wtorek, 16 września 2014

Makaron z twarogiem i wiśniami

Kolejną paczkę Makaronu Międzybrodzkiego, który otrzymałam do testowania postanowiłam użyć do przygotowania jakiejś potrawy na słodko. Dużo się nie namyślając zrobiłam makaron z masą mleczno-serową z dodatkiem wiśni z kompotu. Wyszło bardzo pyszne danie, które sprawdzi się zarówno jako kolacja oraz jako sycący deser na ciepło. Tak przygotowany makaron bardzo zasmakował mojemu synkowi;))




Składniki:
  • 250g makaronu wstążki (u mnie Makaron Międzybrodzki), 
  • 4 jajka, 
  • 400g chudego białego sera, 
  • 3 szklanki mleka,
  • łyżka cukru waniliowego, 
  • szczypta soli, 
  • 100g cukru, 
  • 125g masła lub margaryny, 
  • budyń waniliowy, 
  • słoik wiśni z kompotu.

Wykonanie


Makaron ugotować do miękkości w mleku z solą i cukrem waniliowym. Odcedzić, ale mleko zachować.
Jajka utrzeć z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Dodać pokruszony twaróg oraz sproszkowany budyń. Wymieszać. Dodać odsączone wiśnie, połączyć. Na sam koniec dodać makaron i dokładnie wymieszać. Masę nałożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Skropić mlekiem pozostałym od gotowania.
Piec około 30-40 minut w temp. 170st.






                                                                         Smacznego;))
 

6 komentarzy:

  1. Na nadchodzące zimne wieczory taki ciepły deser lub kolacja będzie idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Baardzo fajne połączenie :) Wygląda apetycznie, pewnie smakuje rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow jakie ciekawe połączenie :) Do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  4. takiej wersji jeszcze nie znałam, bardzo jestem ciekawa;
    oboje z męże lubimy bardzo makaron z truskawkami, jagodami, zupę śliwkową czy wiśniową; ale z budyniem i na tak gęsto ? Chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń