piątek, 21 marca 2014

Tradycyjne zrazy wołowe

Co prawda dzisiaj piątek, dlatego dzisiejszy przepis polecam na niedzielny obiad;) Myślę, że tak jak to było z sałatką jarzynową tak i ze zrazami - każdy ma na nie swój własny przepis. Ja przyrządzam je tak, jak nauczyła mnie mama;) Wszyscy je uwielbiamy!




Składniki:
  • 1kg polędwicy wołowej, 
  • duża cebula, 
  • 3 kiszone ogórki, 
  • 150g wędzonego boczku, 
  • sól morska z pieprzem (użyłam Kamis),
  • musztarda dijon (użyłam Kamis), 
  • 3 łyżki margaryny, 
  • kilka łyżek oleju.

Wykonanie


Mięso umyć, osuszyć, pokroić na cienkie kotlety. Każdy kotlet cienko robić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Każdy kotlet z jednej strony cienko posmarować musztardą.
Cebule obrać, pokroić w półtalarki. Boczek i ogórki pokroić w cienkie paseczki.
Na każdy kawałek mięsa układać po kawałku boczku, ogórka i cebuli. Zwinąć w roladki, spiąć wykałaczką.
W brytfance o grubym dnie rozgrzać olej z margaryną,obsmażyć zrazy ze wszystkich stron na ciemno-brązowy kolor. Następnie zalać wodą tak, by całe mięso było zakryte i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 80minut, w razie potrzeby dolewając wody.
Następnie wyjąć zrazy, doprawić sos, można zaciągnąć łyżeczką mąki rozrobioną z odrobiną wody.





                                                                     Smacznego:)
 

3 komentarze: