piątek, 14 marca 2014

Czekoladowe ciasteczka z dodatkiem rumu i chili

Lubicie ciasteczka czekoladowe? Zresztą kto ich nie lubi! Ja je uwielbiam:) Dlatego czekoladowe ciasteczka piekę najczęściej, jednak zawsze je troszkę modyfikuję, by wypróbować inne ciekawe połączenia. Zrobiłam bardzo czekoladowe ciasteczka z dodatkiem rodzynek, odrobiny rumu oraz chili i cynamonu. Dzięki tym dodatkom ciasteczka nabierają niezwykłego smaku i działają rozgrzewająco:) 




Składniki: 
  • 6 czubatych łyżek mąki pszennej, 
  • 2 jajka, 
  • 100g cukru, 
  • 100g gorzkiej czekolady, 
  • 100g mlecznej czekolady, 
  • 40g rodzynek (użyłam Kresto), 
  • 4 łyżki rumu, 
  • 3 łyżki masła, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu, 
  • szczypta chili (użyłam Kamis), 
  • szczypta soli, 
  • łyżeczka cukru waniliowego.

Wykonanie


Rodzynki zalać rumem.
Połowę czekolady połamać na kawałki, dodać masło, stopić na parze, przestudzić. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać chili, cynamon oraz szczyptę soli.
Jajka ubić z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Stale ubijając, powoli wlewać stopioną czekoladę. Dodać suche składniki. Dodać rodzynki wraz z rumem, wymieszać. Dodać resztę posiekanej czekolady. Wymieszać.
Na blachę wyłożoną papierem nakładać łyżką porcje ciasta.
 Piec około 10-12minut w temp. 180st. 
Ostudzić na kratce.










                                                     Smacznego:)
 

6 komentarzy: