poniedziałek, 11 listopada 2013

Wiśniowa fantazja z płatkami ryżowymi na deser

Zamiast rogali na deser proponuję dzisiaj pyszny deser na płatkach ryżowych, dzięki którym jest bardzo delikatny. Do tego odrobina śmietanki, nutka wanilii i kwaśne wiśnie. Wierzch zdobi starta czekolada... Deser przypomina tradycyjny ryż na mleku z owocami, jednak jest dużo bardziej delikatny i wyjątkowy...





Składniki:
150g płatków ryżowych,
500g wiśni z kompotu,
1 i 1/2 szklanki mleka,
1/2 laski wanilii,
3 łyżki cukru pudru,
150ml śmietanki 30%,
10g startej czekolady.


 Przygotowanie


Mleko zagotować z cukrem pudrem, nasionami wanilii i szczyptą soli. Wsypać płatki ryżowe. Gotować jedną minutę na małym ogniu, stale mieszając. Ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno, porcjami dodawać do zimnych płatków ryżowych. Dokładnie wymieszać. 
Do pucharków lub miseczek układać na przemian odsączone owoce i porcję ryżu. 
Udekorować wiśniami, startą czekoladą i miętą. 






                                         Smacznego:)
 

8 komentarzy:

  1. Jaki ciekawy deser! I jak pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich fantazji nam właśnie potrzeba w szare jesienne dni! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. wyczarować deser z płatków ryżowych to jest ogromny talent do słodkości! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Boziulku, jak to pięknie wygląda, po prostu rozkosz...

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję:):) Alicja doskonale to ujęłaś:):)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny deser! : )
    Przyjemna wariacja na temat szwarcwaldzkiego ciasta!

    OdpowiedzUsuń