niedziela, 18 sierpnia 2013

Makaronowe pierożki w pomidorach

  Dostałam niedawno do przetestowania pełen karton Makaronu Międzybrodzkiego do przetestowania. Dzisiaj przedstawiam Wam moją pierwszą propozycję. Wykorzystałam makaron w kształcie pierożków - mój synek nazwał je dinozaurami:):) Makaron ten jest bardzo delikatny i ma niezwykły aromat:) Do tego pomidorki prosto ze szklarni, papryka i kilka oliwek. I pyszne, bezmięsne danie gotowe...




Składniki:
250g Makaronu Międzybrodzkiego 4-jajecznego w kształcie pierożka,
cebula,
zielona papryka,
4 mięsiste pomidory,
2 jajka,
2 ząbki czosnku,
8 czarnych oliwek,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
łyżka posiekanej bazylii,
łyżka posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz.




Makaron gotować w osolonym wrzątku ok. 7 minut, odcedzić. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać posiekany czosnek. Pomidory umyć, pokroić w kosteczkę, dodać do cebuli. Dodać oczyszczoną, pokrojoną w kostkę paprykę i koncentrat pomidorowy. Wlać 1/4 szkl. ciepłej wody i dusić ok. 5 minut na małym ogniu. Doprawić. Zdjąć z ognia, dodać makaron, rozkłócone jajka oraz posiekane zioła. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą żaroodpornej formy do zapiekania. Piec ok. 15 minut w temp. 180st.


Sos:
3 mięsiste pomidory,
mała cebula,
ząbek czosnku,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
sól, pieprz.



Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać umyte, pokrojone w kostkę pomidory oraz koncentrat. Dusić ok. 10minut na małym ogniu. Doprawić do smaku. Makaron podawać z sosem pomidorowym.








                                Smacznego:)

 Przepis dodaję do akcji:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz